Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

Image result for λιμανι παροικιας εικονα



Είναι εξαιρετικά ανορθολογικό να επιχειρείται οποιαδήποτε σύγκριση της σημερινής ζώσας πραγματικότητας με το μακρινό παρελθόν, ειδικότερα δε με την  αρχαιότητα, προκειμένου να υπερασπιστούμε την άποψη ότι η θέση του λιμανιού είναι η πλέον ενδεδειγμένη και η σκέψη για τη μεταφορά του αδιανόητη ακόμη κι ως υπόθεση εργασίας.
Κι αυτό, για τους παρακάτω απλούς και αυταπόδεικτους λόγους:
Η οργάνωση και λειτουργία των αρχαίων κοινωνιών ουδόλως προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες του σήμερα.
Το τεχνικό επίπεδο και τα τεχνικά μέσα εκείνης της εποχής, απέχουν παρασάγγες από τα αντίστοιχα σημερινά.
Ειδικότερα στα μέσα μεταφοράς, δεν αφήνεται κανένα περιθώριο σύγκρισης, αφού ούτε αυτοκινούμενα τροχοφόρα κάθε είδους, μεγέθους και κυβισμού, ούτε τεράστια πλοία μεταφοράς εκατοντάδων επιβατών διέθεταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε όμοια μεγέθη.
Η ίδια η φύση της οικονομίας τους υπήρξε τέτοια, που μπορεί μεν να καταγράφηκαν μόνιμοι πληθυσμοί ίσοι ή και μεγαλύτεροι από τον αντίστοιχο σημερινό, αλλά δεν επέβαλλε τις καθημερινές και άσκοπες μετακινήσεις που παρατηρούνται τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, εκμηδενίζοντας αποστάσεις οι οποίες κάποτε απαιτούσαν ολοήμερες πορείες.
Ο τουρισμός, οικονομική δραστηριότητα που γιγαντώθηκε ως τέτοια στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, απλά δεν υφίστατο.

Τέλος αναφερόμενος στην ιστορία, δύο επισημάνσεις:
1)Το αρχαίο λιμάνι της Παροικιάς δε βρίσκεται στην ίδια θέση με το σημερινό, αλλά στην περιοχή "Δευτέρα παρουσία" μπροστά από το κατάστημα "Blue lounge", όπου αν καταδυθεί κανείς, θα απολαύσει έναν προβλήτα κατασκευασμένο από ατόφια μαρμαρόπετρα.
2)Εξάλλου, το νησί κατά τους αρχαίους χρόνους, εξακριβωμένα, διέθετε τουλάχιστον άλλα δύο μεγάλα λιμάνια -Τσουκαλιά (Υρία) Αλυκή (Άβυσσος)- μέσω των οποίων διενεργούνταν συν τοις άλλοις εισαγωγικό εξαγωγικό εμπόριο.


Σχετικά με το κατά πόσο το σενάριο της μεταφοράς είναι εφικτό χωροταξικά ΣΗΜΕΡΑ, λαμβανομένων υπόψιν των δεδομένων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι άλλη συζήτηση και θα επανέλθω λίαν συντόμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου