Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ad
Αν σε 100 συμπολίτες (τυχαίο δείγμα) τεθεί το ερωτημα πόσοι (και ποιοι είναι αυτοί) αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία υπάρχουν στο νησί, αμφιβάλλω αν θα βρεθούν 10 να απαντήσουν επαρκώς.
Η περιφρόνηση που επιδεικνύουμε ως κοινωνία για τον αρχαιολογικό πλούτο που κληρονομήσαμε είναι διαχρονική.
Ενίοτε η αδιαφορία υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια και μεταλλάσσεται σε καταστροφική μανία.
Αλησμόνητη παραμένει η εικόνα μερίδας συμπολιτών οι οποίοι απαιτούσαν να "εξαφανιστούν τα κωλομάρμαρα" που είχε ανασύρει η μπίγα προ εικοσαετίας περίπου στη λιμενολεκάνη του Αγ.Νικολάου στην Παροικιά, γεγονός που έθετε ανυπέρβλητα εμπόδια στην σπουδή ορισμένων "αναπτυξιομανών" να γίνουν ντε και καλά εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο.
Ευτυχώς τα "κωλομάρμαρα" διεσώθησαν και φυλάσσονται σχεδόν ξεχασμένα, σε ειδικό χώρο εκτός της πόλης.
Κάτι είναι κι αυτό.
Μόνο στην Παροικιά λοιπόν υπάρχουν 11 σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και ως τέτοιοι σημασμένοι και περιφραγμένοι, άλλοι απλά υφίστανται, όπως το νεκροταφείο μπροστά από τη "Σιδερένια", άλλοι πιο τυχεροί κάποια στιγμή αξιοποιήθηκαν και αναδείχθηκαν όπως το Ασκληπιείο (και Πύθιο μαζί), αλλά στην πορεία ξεχάστηκαν και κάποιοι άλλοι απλώς είναι στην αναμονή...
Είναι ασυγχώρητη χαζομάρα, ένας τόπος με τόσο μεγάλη ιστορική κληρονομιά να παραμένει προσκολλημένος μονομερώς σε στοιχεία και εκφάνσεις  πολιτισμού που αναφέρονται σε νεότερους ιστορικούς χρόνους και σχετίζονται με χοροπηδητά και ουζοκατανύξεις.
Είναι ντροπή να αντικρύζεις αμηχανία στο πρόσωπο νέων ανθρώπων όταν τους ρωτάς που βρίσκεται το ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΟ ΙΕΡΟ ή το ΑΝΤΡΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ.
Είναι απαράδεκτο να προσπαθείς να καθοδηγήσεις έναν επισκέπτη όταν σου δηλώνει αδυναμία πρόσβασης στο ΙΕΡΟ της ΕΙΛΕΙΘΥΙΑΣ, ή στο ΙΕΡΟ της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ!!

1 σχόλιο:

  1. έτσι έχουν τα πράγματα φίλε σπύρο αν οχι χειρότερα. σημειο των καιρών η επικέντρωση στα ευτελή στα εύπεπτα από κοντά η απέχθεια στα ουσιώδη.τα πρώτα φέρνουν ψήφους κ' καρέκλες, τα δεύτερα μπελάδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή