Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Έρχονται τα άγρια

Σήμερα (8/2) στον «Αρχίλοχο» ώρα 6.30
Το κράτος των Αθηνών και οι κυβερνήσεις του δεν κατανόησαν ποτέ ότι η χώρα εκτός από στεριά έχει και θάλασσα και γι’ αυτό οι νόμοι που έγιναν κυρίως αφορούσαν μεγάλες στεριές.
Όλα τα σχέδια διοίκησης είχαν σαν βάση την ηπειρωτική χώρα και όχι τα μικρά νησιά.
Όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τις ήπιες μορφές ενέργειας δεν ενθάρρυναν σχέδια για εγκαταστάσεις τέτοιες που να συμφωνούν με το νησιωτικό χαρακτήρα, αυτές που ευδοκιμούν σε άλλες χώρες, λ.χ. κυματογεννήτριες ή άλλες παραπλήσιες κατασκευές.
Ήρθαν λοιπόν οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις χωρίς να εμβαθύνουν είπαν ναι στην εγκατάσταση θηριωδών εγκαταστάσεων στα μικρά νησιά.
Ποιο είναι το θέμα;
Όλος ο πολιτισμός των Κυκλάδων και του Αιγαίου είναι θεμελιωμένος στην κλίμακα του μικρού.
Εκεί που βρίσκεται μια ταπεινή κατοικιά, ένας περιστεριώνας, ένα πέτρινο πηγάδι, ένας ανεμόμυλος, ένα αλώνι, μια ξερολιθιά, ένα ξωκκλήσι, ένα πατητήρι, εμείς θα πάμε να βάλουμε μια τερατώδη ανεμογεννήτρια (όχι μία αλλά 100 σε όλο το νησί!) ύψους 100 μέτρων και πλάτους φτερών 50.
Θα τα εξοντώσουμε όλα αυτά που βρίσκονται γύρω, θα γκρεμίσουμε τα μονοπάτια και θα φτιάξουμε λεωφόρους για να περάσουν τα ογκώδη μηχανήματα.
Μετά θα φωνάξουμε τους ξένους να έρθουν να κάνουν χάζι τις πελώριες αυτές κατασκευές με τα σύρματα, τα καλώδια και τους θορύβους.
Αυτός είναι ο λόγος που λέμε «όχι» σ’ αυτήν την μεγάλη ζημιά που πρόκειται να συντελεστεί.
Το θηριώδες, το τερατώδες έρχεται να καταφάει το μικρό, σεμνό και ταπεινό πάνω στο οποίο μέχρι τώρα στηρίχτηκε η ζωή μας.
Και αυτό θα είναι μια απ’ τις τελικές και ολοκληρωτικές καταστροφές στα ονειρικά τοπία των Κυκλάδων που ύμνησε ο Οδυσσέας Ελύτης με το «Άξιον Εστί».
Μια άλλη καταστροφή για την οποία ευθύνονται κυβερνήσεις και κάτοικοι και όλοι μας είναι η ανεξέλεγκτη δόμηση σε λόφους, βουνοκορφές, πλαγιές, χειμάρρους και υγρότοπους που σιγά-σιγά αφαίρεσε την μισή απ’ την ομορφιά των τοπίων μας.
Την άλλη μισή θα την πάρουν οι τερατώδεις ανεμογεννήτριες.
Θα γίνει μια συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες 8/2) στον «Αρχίλοχο», ώρα 6.30.
Ίσως κάτι μπορούμε να περισώσουμε.
Ήπιες μορφές ενέργειας ναι, προσαρμοσμένες στο νησιωτικό χαρακτήρα και όχι ξεθεμέλιωμα και νέα βαρβαρότητα!
Χρίστος Γεωργούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου