Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Καρτέλ 10 πολυεθνικών γιγάντων ελέγχουν ό,τι αγοράζουμε για να φάμε

Μπροστά από το ράφι του Super Market αναρωτιέστε ποιο προϊόν να επιλέξετε. Η ποικιλία μοιάζει μεγάλη, όπως και ο ανταγωνισμός… Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει πως μόλις ένα καρτέλ 10 εταιρειών ελέγχουν σχεδόν όλα τα μεγάλα διατροφικά εμπορικά σήματα του πλανήτη και επομένως την υγιεινή, την ποιότητα και τις τιμές των τροφίμων που ανυποψίαστοι αγοράζουμε. Η μεγάλη ποικιλία είναι φαινομενική και εικονική.
Πρόκειται για τις γιγαντιαίες πολυεθνικές Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellogg’s, Mars, Associated British Foods και Mondelez, με «στρατιές» εργαζομένων και δισεκατομμύρια ετήσιων κερδών.
Σε μια προσπάθεια να πιέσει αυτές τις εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές και για συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές ποιος ελέγχει τις μάρκες που αγοράζουν, η  Oxfam δημιούργησε ένα infographic που δείχνει πόσο πραγματικά διασυνδεδεμένα είναι αυτά τα εμπορικά σήματα.
Kellogg’s
Κέρδη 2016: $13 δισεκατομμύρια.
Εκτός της Forget Froot Loops και της Frosted Flakes, η Kellogg’s κατέχει επίσης και άλλα εμπορικά σήματα συμπεριλαμβανομένων των Eggo, Pringles και Cheez-It.
Associated British Foods
Κέρδη 2016: $16.8 δισεκατομμύρια.
Αυτή η βρετανική εταιρεία κατέχει μάρκες όπως η Dorset Cereals, Twinings tea και Primark.
General Mills
Κέρδη 2016: $16.6 δισεκατομμύρια.
Η εταιρεία κατέχει μάρκες όπως οι Cheerios και Chex, καθώς επίσης τις Yoplait, Hamburger Helper, Haagen-Dazs και Betty Crocker.
Danone
Κέρδη 2016: $23.7 δισεκατομμύρια.
Γνωστή για τα γιαούρτια Activa, Yocrunch και Oikos, η Danone πουλάει επίσης συμπληρώματα διατροφής και εμφιαλωμένο νερό.
Mondelez
Κέρδη 2016: $25.9 δισεκατομμύρια.
Κατέχει γνωστές μάρκες όπως τα μπισκότα Oreo, την τσίκλα Trident και Sour Patch Kids.
Mars
Κέρδη 2016: $35 δισεκατομμύρια.
Η εταιρεία είναι γνωστή για την σοκολάτα της και για τα M&M, αλλά κατέχει επίσης την μάρκα ρυζιού Uncle Ben’s, την Starburst και την τσίκλα Orbit.
Coca-Cola
Κέρδη 2016: $41.9 δισεκατομμύρια.
Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της, εκτός των άλλων, μάρκες όπως οι Dasani, Fuze και Honest Tea.
Unilever
Κέρδη 2016: $48.3 δισεκατομμύρια.
Η εταιρεία προωθεί προϊόντα όπως το Axe, το τσάι Lipton, το παγωτό Magnum και την μαγιονέζα Hellmann’s.
PepsiCo
Κέρδη 2016: $62.8 δισεκατομμύρια.
Η εταιρεία διαθέτει μάρκες όπως τα Quaker Oatmeal, τα Cheetos και την Tropicana.
Nestlé
Κέρδη 2016: $90.2 δισεκατομμύρια.
Στις μάρκες ιδιοκτησίας της περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές Gerber, το νερό Perrier, DiGiorno και Hot Pockets, καθώς επίσης η Butterfinger και η KitKat.
Αναλυτικά ο χάρτης 

*Βασική Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου