Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

KI OΜΩΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΧΡΗΣΤΟ...

Αναδημοσιεύω από το ιστολόγιο του Κ. Αργουζή κείμενο που σχετίζεται με το ναυάγιο του "Ποσειδώνα" και την επιτυχή αντιμετώπιση που υπήρξε από την υπό την ηγεσία του δημοτική αρχή. 

Κάποιοι καλοθελητές στο βωμό ιδιοτέλειας και ταπεινών σκοπιμοτήτων λίγα χρόνια μετά τον πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι συγκρίσεις  με τα όσα λουζόμαστε στις μέρες μας δικές σας...

 

 

 

Με αφορμή τη μεγάλη ρύπανση στο Σαρωνικό

Με αφορμή τη μεγάλη ρύπανση στο Σαρωνικό, εξαιτίας του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη», χρήσιμο είναι να θυμηθούμε , πώς η Πάρος κατάφερε να προστατεύσει τον κόλπο της Παροικιάς από μεγάλη ρύπανση τον Απρίλιο του 1996, όταν ναυάγησε ο «Ποσειδώνας» με πάνω από 200 τόνους καύσιμα στις δεξαμενές του.
Το πλοίο βυθίστηκε στις 4.45  το πρωί και στις 6 π.μ. συγκάλεσα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Λίγο μετά με επισκέφτηκε ο αείμνηστος Γιώργος Μπίσμπας, άριστος γνώστης στη διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με θαλάσσιες ρυπάνσεις που προκαλούνται από ναυάγια.
Ήταν ένα από τα αντικείμενα που είχε ασχοληθεί στο Λονδίνο, όπου εργάζονταν ως σύμβουλος μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών.
Μου είχε πει τότε, ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο θα αρχίσει έπειτα από 48 ώρες και ότι μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν οι πρώτες κρίσιμες κινήσεις: να απλωθούν αμέσως φράγματα, να έλθει στο νησί ο διαχωριστήρας, το πλοίο που αντλεί από τη θάλασσα καύσιμα και να αρχίσει αμέσως η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές.
Τα αρπακτικά που έφτασαν στο νησί (διάβαζε εταιρείες απορρύπανσης) με βρήκαν διαβασμένο και έτσι δεν μπόρεσαν να κάνουν τα δικά τους.

Η Πάρος χρωστά πολλά στο Γιώργο Μπίσμπα και σε ένα σπουδαίο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, τον Πέτρο  Κοντόπουλο, που υπηρετούσε τότε στη Διεύθυνση Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΥΕΝ.
Κώστας Αργουζής
 
 

1 σχόλιο:

  1. Τότε Εθελοτυφλούσαν!Σήμερα εθελοτυφλούν .... στις αυτΟΨΙΕΣ της εκάστοτε πολιτικής αυλής και στην πραγματικότητα ανεξαρτήτως εθελο-ΤΥΦΛΩΝ!!!!.....Επισημαίνω ότι το σχόλιο είναι με πολιτική χροιά και θέση....και όχι με την ανθρώπινη διάσταση!!
    με εκτίμηση
    Γ.Ε.Δεκάριστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή